Noors breien

Mijn moeder durft het steeds weer aan met haar stalen zenuwen. Eerst met een lockmachine dwars door een bijna voltooide trui heen zomen en dan de schaar er in. De Noorse truien worden op ronde pennen gebreid en voor de armsgaten moet je gaten knippen.

Mijn eerste Noorse trui breidde ik met in Nederland gekochte wol. Een beschrijving had ik van een Noorse vriendin gekregen. Ze legde me de haken en ogen van het werk uit en gaf me een algemeen instructieboek in het Noors. Zo ging ik aan de slag toen ik thuis was. Maar deze trui sleet snel en was al gauw een afdanker.

De trui op de foto breidde ik in 2006 voor het eerst en heb ik opnieuw gebreid. De trui had na een jaar een kindermaatje gekregen en ook stomen met het strijkijzer op een koele stand met een natte zakdoek ertussen hielp niet. Soms kun je het weefsel dan nog stukje bij beetje uit elkaar trekken, maar dit keer was het goed mis.

Op de site van de Noorse staatsomroep NRK ontdekte ik wat er verkeerd was gegaan: katoen met wol samen wassen moet je nooit doen! Alleen een wolwasmiddel gebruiken en geen andere materialen erbij doen in de machine. Een nieuwe versie met een grotere maat heb ik twee jaar geleden gebreid. Deze staat op de foto en is nog steeds als nieuw.

In 2009 bezweek ik bijna voor de verleiding om in de supermarkt in Lakselv (200 km onder de Noordkaap) een patroon en wol te kopen voor een trui, ontworpen door Dale ter gelegenheid van de Olympische Spelen in Vancouver. Maar ik koos voor mijn plan om mijn cursus Noors (VWO- niveau, voor inwoners van Noorwegen) snel af te ronden. Dat is uiteindelijk gelukt!

 

Mijn moeder knipt armsgat in Noorse trui.
Ik draag rood met zwarte Noorse trui.
Trui die ik zowel in 2006 als in 2016 heb gebreid

Reacties zijn gesloten.